Header Image

Veiligheidsladder

Veiligheidsladder en STRUKTUUR

Wat is de Veiligheidsladder?
De Veiligheidsladder is een beoordelingsmethode die veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen stimuleert. Het doel van de ladder is het terugdringen van onveilige situaties en de incidenten die daar het gevolg van zijn. Met de Veiligheidsladder wordt dus gemeten hoe bewust, of juist onbewust, een organisatie omgaat met veiligheid.

Vanaf 2021 is de Veiligheidsladder verplicht voor aanbestedingen in de bouw. Veiligheidsbewustzijn wordt vanaf 2021 als verplichting meegenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw (Bron: rijksvastgoedbedrijf.nl). Dat is door de ondertekenaars afgesproken in de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). Tijdig aanhaken is het advies.

Het realiseren van een juiste veiligheidscultuur doen we samen. Wij voeren gezamenlijk acties uit en gebruiken de kennis van Struktuur voor het realiseren van een effectief en concreet Veiligheidssysteem,  en dit tegen een aantrekkelijk tarief.




Waarom de Veiligheidsladder?

Veel (groen)aannemers en (GWW)bedrijven krijgen ermee te maken; de verplichting om de veiligheidsladder te behalen. De veiligheidsladder laat u bewust nadenken over veiligheid en vormt de basis voor de vijf treden tellende Veiligheidsladder, die – net als de CO2-prestatieladder – is opgezet door ProRail. Steeds vaker zien we echter dat bij aanbestedingen niet de VCA wordt geëist, maar minimaal trede 3 van de Veiligheidsladder. De Veiligheidsladder vereist namelijk nét wat meer inspanning, omdat deze de veiligheidscultuur meet. En dan niet alleen in de interne organisatie, maar ook extern en in de keten.

Zo eist ProRail bijvoorbeeld trede 3 van de Veiligheidsladder. Let wel, dat is de minimale eis. Een bedrijf met trede 4 haalt bij een aanbesteding dus een hogere score dan een bedrijf met trede 3. Het is immers een laddersysteem. De VCA daarentegen is enkel een certificaat dat je wel of niet hebt; meer smaken zijn er niet. Dus hoe de veiligheidscultuur binnen een bedrijf is dat een VCA-certificaat heeft, dat weet niemand. In de praktijk zien veel organisaties de VCA-toolboxmeetings (periodiek werkoverleg dat de veiligheid op de werkplek moet bevorderen) als een verplichting die ze het liefst schriftelijk afhandelen. Of ze houden elk jaar exact dezelfde meetings, waardoor niemand meer iets leert.

Hiervoor ontvangt u van ons op maat o.a;

  • aanvragen en regelen offertes externe audit/keuring
  • inventariseren uitgangspunten
  • opzetten en implementeren themacampagne veiligheid
  • oprichten en implementeren veiligheidsteam
  • opstellen en implementeren beleid, strategie, sancties en beloningssysteem
  • opstellen en implementeren V&G overleg structuren
  • opstellen en vastleggen V&G competenties diverse functies
  • uitvoeren interne audit
  • opstellen directie rapportage.

Voor referentieprojecten, zie gerealiseerde projecten VCA*, VCA**, VCA-P en Veiligheidsladdder                          Zie ook het certificatieschema. Om deze te lezen klik hier.

Voor meer informatie over Veiligheidsladder zie handboek versie 4.0

 

 

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken?

Bel 06-26 93 56 10 of vul het contact formulier in.

Top