Om de CO2-uitstoot in Nederland op de goedkoopste manier te verlagen moeten er een of twee nieuwe kolencentrales worden gesloten. Er zijn meer kolencentrales in Nederland dan wij vaak weten.
In de door Urgenda aangespannen rechtszaak heeft de rechtbank de overheid de opdracht gegeven om de uitstoot in Nederland in 2020 met 25 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Volgens CE Delft is daar een extra CO2-reductie voor nodig van 15 miljoen ton CO2.
Hier kan zonder maatschappelijke kosten aan worden voldaan, denken de onderzoekers. Het sluiten van de nieuwe kolencentrales en het afvangen van CO2 bij andere installaties is de meest kostenefficiënte optie.
Kosten Wordt niet deze keuze gemaakt, dan kunnen de kosten oplopen tot jaarlijks 400 tot 600 miljoen euro. Huishoudens zijn dan, volgens het onderzoeksbureau, jaarlijks 50 tot 80 euro per jaar meer kwijt.
Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat onderzoek wordt gedaan naar verschillende mogelijkheden om de inzet van kolencentrales af te bouwen. Daarbij wordt onder meer gekeken wat de effecten zijn van sluiting voor het milieu, maar ook voor de kosten en de zekerheid dat energie kan worden geleverd.
De uitkomsten van de onderzoeken en wat het kabinet wil, zullen in het najaar bekend worden gemaakt. Het kabinet kijkt daarbij ook naar het onderzoek van CE Delft. Het zal het rapport betrekken bij de besluitvorming.
Meer informatie over mogelijkheden in uw CO2 reductie? Bel 06- 26 93 56 10 of e-mail info@struktuur.nl